Odpowiednia dieta przy grypie jelitowej

Grypa żołądkowa to popularna choroba, która bardzo osłabia nasz organizm. Często towarzyszą jej biegunka oraz wymioty, z tego powodu chory bardzo ciężko radzi sobie z jej przebiegiem. Jednak należy pamiętać, iż aby szybko wyzdrowieć, powinniśmy stosować odpowiednią dietę. Zatem jakie powinno być jedzenie przy grypie żołądkowej?

Grypa żołądkowa, popularnie zwana także grypą jelitową, pojawia się bardzo szybko. Nie charakteryzuje się żadnymi objawami, często pacjenci budzą się rano i stwierdzają, że są chorzy. Najczęstszymi objawami, które towarzyszą grypie żołądkowej, są między innymi biegunka oraz wymioty. Tego typu objawy mogą występować razem, jednak często zdarza się, że występuje tylko i wyłącznie jeden z nich. Podczas grypy żołądkowej pacjenci są także bardzo osłabieni, często towarzyszy im złe samopoczucie. Należy mieć świadomość, iż bardzo ciężko jest natychmiast wyzdrowieć. Niestety tego typu choroby nie wyleczymy żadnymi lekami, a jedynie odpowiednią dietą. Zatem co jeść przy grypie żołądkowej?

Dieta na grypę jelitową

Przede wszystkim powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, iż jeżeli mamy problemy z układem pokarmowym, nie powinniśmy jeść takich potraw, jak dotychczas. Podczas grypy żołądkowej wielu pacjentów bardzo źle się czuje, z tego powodu wielu specjalistów zaleca przeprowadzenie kilkudniowej głodówki. Nasz organizm jest wyczerpany z powodu nieustannej biegunki oraz wymiotów, z tego powodu najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku jest niejedzenie. Jednak nie jest to do końca głodówka. Należy mieć świadomość, że choć nie będziemy jeść i będziemy czuć się lepiej, nasz organizm może się jeszcze bardziej osłabić. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie w małych ilościach sucharków lub też samej bułki. Może to być niekoniecznie w pierwszym dniu choroby, ale w następnych.

Lekkostrawna dieta do końca choroby

Kolejne dni choroby powinny przynieść poprawę. W trzecim dniu chory czuje się zdecydowanie lepiej, czasem z powodu wcześniejszej głodówki ma apetyt na jedzenie. Jednak jak już wcześniej wspomniano, jest to uzależnione od intensywności choroby. Dieta przy grypie żołądkowej powinna być w kolejnych dniach również lekkostrawna. Powinniśmy wprowadzić do swojego menu różnego rodzaju kaszki oraz kleiki. Są to dania nie tylko doskonałe na zahamowanie biegunki, ale również idealnie wpływają na podrażniony żołądek, a niewątpliwe podczas grypy żołądkowej bardzo on cierpi – więcej o tym wątku tutaj: http://grypazoladkowa.net.pl/.

Czwarty oraz piąty dzień choroby to czas, gdy wielu chorych powraca do zdrowia. Dzięki odpowiedniej diecie wiele osób czuje się doskonale. Jednak należy pamiętać, iż często jest to tylko pozorne dobre samopoczucie. W żadnym wypadku nie powinniśmy w tym okresie rozpoczynać spożywania normalnych posiłków, ponieważ choroba może niejako powrócić. Jeszcze przez kilka kolejnych dni należy jeść dania lekkostrawne, a także gotowane. Również podczas całego przebiegu choroby należy spożywać odpowiednią ilość płynów, aby się nie odwodnić.

Grypa jelitowa z pewnością choć raz była problemem każdego z nas. Z tego powodu warto pamiętać, w jaki sposób się odżywiać podczas tej choroby, aby w przyszłości szybko się z niej wyleczyć.

Odpowiednia dieta przy grypie jelitowej
5 (100%) 2 głos/y



Poradnik na dn����¯�¿�½ moczanow����¯�¿�½

2 Responses to Odpowiednia dieta przy grypie jelitowej

  1. Marta napisał(a):

    Albo głodówka, albo rozwolnienie, wybór należy do Ciebie 😀 To hasło powinno wywieszone być na każdej przychodni, to może nie było by tak ostro przy wszystkich grypach żołądkowych świata.

  2. policja napisał(a):

    Zdrowa dieta podczas grypy żołądkowej to podstawa. Bo może dojść do kompletnego osłabienia organizmu: http://grypazoladkowa.net.pl/grypa/oslabienie-organizmu-przy-grypie-zoladkowej/
    Wtedy może być naprawdę kłopot, bo organizm się osłabia i łapie kolejne bakterie i wirusy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *